Ψυχολογία Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου

by kwlwglw

Απλούστατα, την εποχή που η Θ.Δ. έψαχνε κάπου να σπουδάσει ψυχολογία, από όσα θυμάμαι τώρα (μέσω επαφής με παλιούς φίλους) ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σπουδών ψυχολογίας αλλού, εκτός από το Deree, στην Ελλάδα. Το Deree πρόσφερε ένα από τα καλύτερα προγράμματα σπουδών ψυχολογίας στην εποχή μετά τη μεταπολίτευση. Δεν είμαι σίγουρος αν υπήρχε καν τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πάντως ακόμη κι αν υπήρχε ήξερα άτομα που θεωρούσαν το Deree “μόνη λύση”.
Για το Aston University επίσης, διαφωνώ πως ήταν “τριτοκλασάτο”. Εκείνη την εποχή επίσης δεν υπήρχαν ΚΑΝ “τριτοκλασάτα πανεπιστήμια” στην Αγγλία. Ημουν εκεί. Η εμπορευματοποίηση που έγινε πολύ αργότερα, οδήγησε σε τέτοιες εξελίξεις.
Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα δεν ηταν της Θάλειας Δραγώνα όσο της… Ελλάδας, όπου ούτε Ψυχολογία μπορούσες να σπουδάσεις, ούτε να ελπίζεις σε αναγνώριση του μεταπτυχιακού σου έτσι και δεν είχες πρώτο πτυχίο. Η λύση του Deree ήταν η μόνη.
Το διδακτορικό της Θ.Δ. δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πάντως. Επίσης υπήρχαν ειδικές επιτροπές σε ορισμένα Αγγλικά πανεπιστήμια για αποδοχή φοιτητών κατ’ εξαίρεσιν σε μεταπτυχιακές σπουδές ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΟ πτυχίο. Σπάνιο αλλά υπαρκτό φαινόμενο, συνήθως αφορούσε καινοτόμους χωρίς πρώτο δίπλωμα. Η Θ.Δ. δεν χρειάστηκε όμως καν, τέτοια επιτροπή. Για κάθε πρακτικό σκοπό το πτυχίο της από το Deree ΑΡΚΟΥΣΕ για να γίνει δεκτή.
Το λυπηρό είναι ότι το ποστ σου, ΣΗΜΕΡΑ το κοπιάρουν αμέτρητα εθνικιστικά (μέχρι και ναζιστικά) ιστολόγια. Προσωπικά ΔΕΝ θεωρώ (όλες) τις απόψεις της Θ.Δ. λάθος. Κάτι υπερβολές έκανε μόνο, πολιτικής ορθότητας. Τα υπόλοιπα που λέει είναι μάλλον “standard work” για κάθε κοινωνικό ψυχολόγο και κοινωνιολόγο. Η αντίδραση εναντίον της είναι βρώμικη, δυσανάλογη και τρομοκρατική (κυκλοφορεί με φρουρούς τώρα).