Διδασκαλείο

by kwlwglw

Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα”

Οι ακόλουθες 19 σελίδες είναι σε αυτή την κατηγορία, από 19 συνολικά.

 1. Β
 2. Βαρβάκειος Σχολή
 3. Γ
 4. Γερμανική Σχολή Αθηνών
 5. Σχολικό Συγκρότημα Γκράβας
 6. Δ
 7. Διδασκαλείον Βενιζέλων
 8. Διδασκαλείον Κορυδαλέως
 9. Ε
 10. Εκπαιδευτήρια Δούκα
 11. Ελληνικό Λύκειο
 12. Ε συνέχεια…
 13. Ελληνικό Παρθεναγωγείο Αικατερίνης Λασκαρίδου
 14. Ελληνικό Παρθεναγωγείο Σοφίας Σιμοπούλου
 15. Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης
 16. Ι
 17. Ιόνιος Σχολή
 18. Κ
 19. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα
 20. Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης
 21. Κολλέγιο Αθηνών
 22. Κ συνέχεια…
 23. Αρχοντικό Κουμουνδούρου
 24. Λ
 25. Λεόντειο Λύκειο
 26. Μ
 27. Μαράσλειο Διδασκαλείο
 28. Ο
 29. Ομήρειο Παρθεναγωγείο Σμύρνης
 30. Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
lyk-zosim.ioa.sch.gr/,

Το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (Ζωσιμαία Σχολή) υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (γυμνάσια) στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχία στην περιοχή (1828-1913). Η Ζωσιμαία ιδρύθηκε κατά το 1828 μέσα από την προσωπική δαπάνη των αδερφών Ζωσιμά, και εξακολουθεί να λειτουργεί ως γυμνάσιο σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 1. Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία. Ράλλειος Σχολή. ΡΑΛΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ η Ιωνίδειος, η Βαρβάκειος, η Ζωσιμαία, η Ευαγγελική Σχολή, η Ράλλειος Καλό Πειραματικό σχολείο είναι και η Ευαγγελική σχολή της Νέας Σμύρνης, Ζάννειο, όχι Τζάνειο. Ζάννειο πειραματικό Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή, η Ιωνίδειος, η Βαρβάκειος, η Ζωσιμαία, η Ευαγγελική Σχολή Βαρβάκειο, Ζάννειο, Ιωνίδειος, Αναβρύτων, στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά, στα Ανάβρυτα, στην Ευαγγελική Σχολή
 2. Ευαγγελική, Ιωνίδειος, Ζάννειο
 3. η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος, η Ζωσιμαία, η Ευαγγελική, τα Ανάβρυτα, η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος, η Ευαγγελική, το Ζάννειο κ.ά.
 4. Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, διεύθυνση: Λέσβου 4, … Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο, διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς, 210 4171858. Ιωνίδειος Πειραματικό Γυμνάσιο, διεύθυνση: Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, 2104122057, 2104114050
 5. ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 6, 18531 72, 0551004,
 6. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΕΑΣ
 7. Ιωνίδειος Προτ. Σχολή Πειραιά
 8. Ευαγγελική Σχολή Ν.Σμύρνης Λέσβου 4 , Λέσβου 4. Β’ΑΘΗΝΩΝ
 9. Ιωνίδειος Προτ. Σχολή Πειραιά , Σωτήρος Διός 17. Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 10. ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ , ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 6
 • ΠΕΙΡ. ΓΥΜ/ΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ, Λέσβου 4 – Ν. Σμύρνη. 17123

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Καραΐσκου 147 & Μπουμπουλίνας
ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
lyk-ralleion.att.sch.gr/ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 26. ΤΚ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ. ΤΗΛ. 2104117027. FAX. 2104117028. e-mail: lykralle@sch.gr

 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων
 2. lyk-peir-anavr.att.sch.gr/ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ. ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ.
 3. Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων
 4. gym-peir-anavr.att.sch.gr/ –

Ανάβρυτα ονομάζεται δενδρόφυτο αγρόκτημα, έκτασης περίπου χιλίων εκατό στρεμμάτων, σε τετράγωνο σχήμα, που βρίσκεται μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισιάς και συγκεκριμένα ανατολικά της κυρίας οδού (Κηφισίας), στο ύψος του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Συγκεκριμένα καταλαμβάνει τον χώρο δυτικά της πλατείας Ηρώων μέχρι το Ζηρίνειο Γυμναστήριο Κηφισιάς και από την περιοχή Παληάγιαννη στα ανατολικά ως την περιοχή Αλωνίου του Αμαρουσίου στα νότια. Η ονομασία παραπέμπει σε πολλά νερά. Πράγματι “ανάβρυτο” λέγεται κάθε πηγή και επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλές πηγές πήρε την ονομασία “Ανάβρυτα”. Παλαιότερα, το αγρόκτημα περιελάμβανε και ένα πηγάδι με άφθονο νερό, εκτός από το νερό που αντλήθηκε από τις δύο γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Το κτήμα ανήκε στον Ανδρέα Συγγρό. Στις εκτάσεις του, μάλιστα, βρίσκεται η έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού, που κτίσθηκε τα έτη 1872-1873 και βασίστηκε στην μελέτη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Η χήρα του Ανδρέα Συγγρού, Ιφιγένεια, κληροδότησε την όλη έκταση στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία (το μετέπειτα “Βασιλικόν Ινστιτούτον Γεωπονικών Επιστημών”) “ίνα χρησιμεύη διαρκώς εις την μόρφωσιν καλών γεωργών και κηπουρών”, σύμφωνα με ρητή διάταξη της διαθήκης της.
Η Εταιρεία παρέλαβε το κτήμα το 1922 και το 1927 ίδρυσε μέσα σ’ αυτό το “Πρακτικόν Γεωργικόν Σχολείον Ιφιγενείας και Ανδρέου Συγγρού“, στο οποίο γίνονταν δεκτά κατά προτίμηση γόνοι της τάξης των γαιοκτημόνων που φιλοδοξούσαν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Η φοίτηση ήταν διετής και στους αποφοίτους δεν δινόταν δίπλωμα, για να μην θελήσουν στη συνέχεια να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απλό πιστοποιητικό φοίτησης, στο οποίο τονιζόταν η ιδιαίτερη επίδοση του καθενός, υπό την προϋπόθεση ότι ο βαθμός του στις ασκήσεις και τα μαθήματα ήταν άνω του “λίαν καλώς”. Η επιτυχημένη πορεία των εργασιών του πρακτικού αυτού γεωργικού σχολείου παρουσιάζεται σε ένα ειδικό έντυπο με τίτλο “Θετικά αποτελέσματα Γεωργικού Σχολείου Συγγρού” που εκτύπωσε το 1939 η Ελληνική Γεωργική Εταιρία. Από το 1941, όμως, και μέχρι το σχολικό έτος 1946-1947, διακόπηκε η λειτουργία του, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν σ’ αυτό πολλές και σημαντικές καταστροφές. Η “Σχολή Αναβρύτων”, πάντως, ανασυγκροτήθηκε μετά την Κατοχή και επαναλειτούργησε με κυριότερα τμήματα το μελισσοκομικό και το πτηνοτροφικό.
Στο βόρειο τμήμα του αγροκτήματος ιδρύθηκε και λειτούργησε, επίσης, βάσει του Ν.1596/1950, το “Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων”, που ακολούθησε το παράδειγμα των σχολείων “Schule Schloss Salem” της Γερμανίας και “Gordonstoun” της Σκωτίας, τα οποία είχε ιδρύσει ο παιδαγωγός Κουρτ Χαν. Περιελάμβανε τρεις τάξεις της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως (Δημοτικό σχολείο) και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, απόφοιτος του οποίου ήταν και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το Εκπαιδευτήριο υπήχθη στο “Βασιλικόν” (κατόπιν “Εθνικόν”) Ίδρυμα “Ο Βασιλεύς Παύλος”. Μετά την μεταπολίτευση, το Εκπαιδευτήριο μετετράπη σε “Πρότυπο” (“Πρότυπη Σχολή Αναβρύτων”), ισότιμο με τα αντίστοιχα δημόσια πρότυπα σχολεία, περιοριζόμενο μόνο στις έξι τάξεις της Μέσης Εκπαιδεύσεως. Από το 1977 λειτούργησε εκεί το πρώτο μικτό κλασικό λύκειο, από την επιτυχημένη λειτουργία του οποίου αποφασίστηκε αρμοδίως, στη συνέχεια, η κατάργηση των αμιγών γυμνασίων και λυκείων, καθώς και οργανικά ανεξάρτητο επαγγελματικό λύκειο.
Η Σχολή είχε τόσον εξωτερικούς, όσο και “εσωτερικούς” μαθητές, οι οποίοι διέμεναν σε οικοτροφείο, στεγαζόμενο σε ιδιαίτερα κτίρια. Από το 1982 και μετά η επιλογή των μαθητών γίνεται με κλήρωση.
Η όλη περιοχή (του πρώην αγροκτήματος) Αναβρύτων, που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από πευκώνες, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στην περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας. Το καλοκαίρι του 1981, όλη η έκταση κινδύνευσε να αποτεφρωθεί από πυρκαγιά, τελικώς, όμως, αποτεφρώθηκε έκταση περίπου 400 στρεμμάτων δάσους.

Το Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων και το Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων ιδρύθηκαν με το νόμο 1596/1950 (ΦΕΚ 297/20 Δεκ. 1950) και με την ονομασία «Εθνικόν Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων». Στεγάστηκαν στον ίδιο χώρο που βρίσκονται και σήμερα, στο άλσος Συγγρού, που ανήκει στο κληροδότημα Ιφιγένειας και Ανδρέα Συγγρού. Η πρωτοβουλία ανήκε στο «Εθνικό Ίδρυμα», του οποίου πρόεδρος ήταν ο τότε Βασιλιάς Παύλος.

Το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1949-1950. Πρώτος Διευθυντής του «Εθνικού Εκπαιδευτητρίου Αναβρύτων», ήταν ο Τζόσελιν Γιαγκ, Άγγλος παιδαγωγός, απόφοιτος του Ζάλεμ.

Το «Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων» εφάρμοσε με την έναρξη της λειτουργίας του ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ήταν δημιούργημα του Γερμανού παιδαγωγού Kurt Hahn, εμπνευσμένο από τον Πλάτωνα.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ιδρύεται μία σειρά σχολείων της «Ομάδας της Στρογγυλής Πλατείας» – αυτή είναι η συμβατική ονομασία τους – μεταξύ των οποίων και το «Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων».

Σκοπός του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων ήταν: η «δια της καταλλήλου αγωγής και παιδείας, χρηστή διαμόρφωσις του χαρακτήρος, β) υγιεινή διάπλασις του σώματος και γ) ανάπτυξη των πνευματικών και λοιπών ικανοτήτων του μαθητού, εν τω πλαισίω ελληνοχριστανικών παραδόσεων, επ’ αγαθώ της πατρίδος». Μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού ήταν τα ακαδημαϊκά μαθήματα, οι θρησκευτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και οι εξωσχολικές δράσεις. Περιελάμβανε τρεις ανώτερες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές γίνονταν δεκτοί μόνο κατόπιν εξετάσεων και όλοι ήταν οικότροφοι. Το Σχολείο στηριζόταν στη λειτουργία του οικοτροφείου και του διδακτηρίου. Κυριαρχούσε ένα σύστημα πειθαρχημένο και αυτοδιοικούμενο. Η αυτοδιοίκηση απαρτιζόταν από μία πυραμίδα αξιωμάτων, στην κορυφή της οποίας ήταν ο φύλακας (αρχηγός των μαθητών) και ακολουθούσαν ο βοηθός φύλακα, οι βαθμοφόροι, οι δόκιμοι και τέλος οι λευκοί. Η επιλογή των λευκών γινόταν από τη Διεύθυνση, ενώ των υπολοίπων από ένα συμβούλιο απαρτιζόμενο από παιδαγωγούς και μαθητές. Οι μαθητές ζούσαν μια σχολική πραγματικότητα έντονα επηρεασμένη από τη ζωή στο οικοτροφείο. Το πρόγραμμα ήταν αυστηρό με πολλές υποχρεώσεις, αξιολογούμενες καθημερινά. Το εκπαιδευτικό σύστημα αποσκοπούσε κυρίως στην ανατροφή, γι’ αυτό το οικοτροφείο έπαιζε ουσιώδη ρόλο και όχι το διδακτήριο το οποίο λειτουργούσε παράλληλα για την επίτευξη του δικού του έργου. Το σχολείο απέβλεπε στην ανάπτυξη α) της προσωπικής ευθύνης και ηθικής ακεραιότητας και β) της ομαδικής ευθύνης και συνεργασίας.

Το 1971 καταργείται το «Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων» και αντ’ αυτού ιδρύεται το «Γυμνάσιον Αριστούχων Αναβρύτων». Οι μαθητές εξακολουθούν να είναι όλοι οικότροφοι και τα έξοδα βαρύνουν το κράτος. Το 1975, με απόφαση του Υπουργείου παιδείας μετατρέπεται σε «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων» με οικότροφους που πληρώνουν τα τροφεία του και εξωτερικούς μαθητές. Όλοι εισάγονται μετά από γραπτές εξετάσεις. Το σχολικό έτος 1976-77 καταργούνται τα εξαετή Γυμνάσια και επανέρχονται τα τριετή Γυμνάσια και Λύκεια. Έτσι μετονομάζεται σε «Πρότυπο Γυμνάσιο – Λύκειο Αναβρύτων» με ενιαία ονομασία «Πρότυπος Σχολή Αναβρύτων». Κάθε τάξη αποτελείται από τρία τμήματα, το ένα τρίτο των μαθητών είναι οικότροφοι. Το 1982 καταργούνται οι εξετάσεις εισαγωγής, απόφαση που αφορά όλα τα Πρότυπα σχολεία και οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1991, οπότε καταργήθηκε το οικοτροφείο. Σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα Πειραματικά Σχολεία, ως Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο με χωριστές Διευθύνσεις. Οι καθηγητές επιλέγονται από το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία απαιτούνται αυξημένα προσόντα. Οι μαθητές εισάγονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με κλήρωση, μετά από αίτηση των γονέων. Οι ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά διδάσκονται σε επίπεδα.
Στο Λύκειο λειτουργούν τμήματα Γενικής Παιδείας, Κατευθύνσεων και Επιλογών. Διαθέτει αμφιθέατρο, εργαστήριο Πληροφορικής, από τα πιο αξιόλογα στο Λεκανοπέδιο με σύνδεση με το πρόγραμμα Edunnet και με το διαδίκτυο, για τις ανάγκες του Σχολείου και την επιμόρφωση των καθηγητών της ευρύτερης περιφέρειας, υπαίθριο Θέατρο, κλειστό Γυμναστήριο, στίβο και χώρους αθλοπαιδιών.

Από τον Απρίλιο του 2002 το Πειραματικό Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο μετασκευασμένο σύγχρονο «Ανατολικό», στο οποίο στεγαζόταν το Οικοτροφείο. Έτσι η Σχολή Αναβρύτων απαλλάχτηκε οριστικά από τις τροχοβίλες, χάρη στο δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και κάποιους γονείς με πραγματική συναίσθηση της ευθύνης τους.

 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
 2. lykevag.att.sch.gr/ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1733. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ · ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Λέσβου 4, Νέα …
 3. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ …
 4. gym-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης ήταν ένα λαμπρό μορφωτικό ίδρυμα της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης. Αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό σχολείο με το όνομα “Σχολείο του Χριστού” το 1717 όταν διευθυντής του ήταν ο Ιθακήσιος Ιερόθεος Δενδρινός. Αργότερα μετονομάστηκε κατά σειρά “Ευαγγελικόν Σχολείον”, “Ευαγγελικόν Φροντιστήρίον” κ.λπ. μέχρι στις αρχές του 19ου αιώνα που ονομάστηκε “Ευαγγελική Σχολή”, όπου μ΄ αυτό το όνομα παρέμεινε περισσότερο γνωστή.Η λαμπρή αυτή εποχή ήταν πεπρωμένο να είναι και η τελευταία Το 1922 η μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Σμύρνης κατέστρεψε το κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής. Όμως η ιδέα της δεν έπαψε να ζει στις ψυχές των. Έτσι το 1934 ιδρύθηκε στη Νέα Σμύρνη πλήρες Γυμνάσιο που τον επόμενο χρόνο ονομάστηκε Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σε ανάμνηση της παλαιάς ιστορικής Σχολής.
Το 1934 εγκαταστάθηκε σε μισθωμένο οίκημα στην κεντρική πλατεία. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1935 με μεγάλη επισημότητα. Τότε έγινε και η αποκάλυψη της επιγραφής «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης 1717-1934 ». Τα εγκαίνια αυτά αποτελούν ουσιαστικά το πανηγυρικό γεγονός της επανίδρυσης της Ευαγγελικής που συνεχίζει το έργο της, δρώντας και προσφέροντας στην κοινωνία της Νέας Σμύρνης και της Ελλάδας. Τώρα η σχολή στεγάζεται στο διδακτήριο της (Λέσβου 4).

 1. ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 2. gym-ralleion.att.sch.gr/ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Καραΐσκου 147 & Μπουμπουλίνας … Εργασίες Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου · Το Ράλλειο Γυμνάσιο πήγε θέατρο.
 3. Οι μαθήτριες – Ανακοινώσεις – Σχολικός κανονισμός – Σύλλογος Γονέων
 4. ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 5. lyk-ralleion.att.sch.gr/

Τον Σεπτέμβριο του 1855 αναγγέλλεται η χρηματοδότηση για την ανέγερση “Παρθενικού Σχολείου” επί δημαρχίας Λουκά Ράλλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά κάνει δεκτή τη δωρεά των 20.000 δρχ. του άγνωστου Δωρητή και δέχεται τους όρους του, οι οποίοι είναι:

1.Το σχολείο να μείνει για πάντα “Σχολείο Θηλέων”
2. Να αναρτηθεί μαρμάρινη προτομή του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ μέσα στο σχολείο.
3. Πάνω από την είσοδο του σχολείου να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με την εξής επιγραφή: “Παρθενικό Σχολείον Ιδρυθέν δαπάνη (κενό) Δημαρχούντος Λουκά Ράλλη. 1855”
4. Σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων της δωρεάς, αυτή ανακαλείται και περιέρχεται στους κληρονόμους του.

Για την ανέγερση του σχολείου επιλέγεται ο χώρος μεταξύ των σημερινών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου και Ιακώβου Δραγάτση ( έναντι Δημοτικού Θεάτρου).

Το 1856 αρχίζει η ανέγερση του σχολείου, η οποία δεν ολοκληρώνεται επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα του άγνωστου δωρητή. Η ταυτότητά του φανερώνεται. Είναι ο Ιάκωβος Ράλλης, συγγενής του δημάρχου Λουκά Ράλλη, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιάκωβος Ράλλης χορηγεί νέα δωρεά 10.000 δρχ. για την ολοκλήρωση του έργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την δωρεά του.

Το 1857 ολοκληρώνεται η κατασκευή του σχολείου και αρχίζει η λειτουργία του.

Το 1919 στεγάζεται και λειτουργεί στο ίδιο κτίριο η Δημοσυντήρητος Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία.

Το 1939 το σχολείο μετονομάζεται σε “Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων” και σε “Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία”. Ο Δήμος απαλλάσσεται από τη συντήρησή τους.

Το 1968, επί δημαρχίας Αρ. Σκυλίτση ο Δήμος αμφισβητεί την κυριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου.

Τον Δεκέμβριο του 1971 πραγματοποιείται σύσκεψη υπό την προεδρία του Στ. Παττακού. Αποφασίζεται η μεταστέγαση του σχολείου επί της οδού Κολοκοτρώνη ( στην περιοχή Τερψιθέα). Τον ίδιο χρόνο εκδίδεται Νομοθετικό Διάταγμα που καταργεί την Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και ορίζει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία περιέρχονται αυτοδίκαια στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων.

Eπειδή το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 120 δεν θεωρήθηκε κατάλληλο στις 22/11/72 το Ράλλειο Γυμνάσιο στεγάζεται προσωρινά στην Ιωνίδειο. Στις 31/3/73 επαναστεγάζεται στην οδό Κολοκοτρώνη. Από το 1973 έως σήμερα εξακολουθεί ο αγώνας για να στεγαστεί η Ράλλειος στο αρχικό της κτίριο, στην πλατεία Κοραή χωρίς όμως αποτελέσματα.

Στο μεταξύ το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη παρουσίαζε συνέχεια προβλήματα και μετά από πολλούς αγώνες του Συλλόγου Γονέων, των διευθυντών του Γυμνασίου και του Λυκείου καθώς και των μαθητριών το σχολείο μεταστεγάστηκε στον Πύργο της οδού Ακτή Ποσειδώνος 2-4 το 1996.

Από την 1η Μαρτίου 2005 το Ράλλειο Γυμνάσιο στεγάζεται στο κτίριο που στεγάζονταν παλαιότερα τα εκπαιδευτήρια “Μπαχλιτζανάκι” επί της οδού Καραΐσκου 147.Τον Σεπτέμβριο του 1855 αναγγέλεται η χρηματοδότηση για την ανέγερση “Παρθενικού Σχολείου” επί δημαρχίας Λουκά Ράλλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά κάνει δεκτή τη δωρεά των 20.000 δρχ. του άγνωστου Δωρητή και δέχεται τους όρους του, οι οποίοι είναι:
1. Το σχολείο να μείνει για πάντα “Σχολείο Θηλέων”
2. Να αναρτηθεί μαρμάρινη προτομή του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ μέσα στο σχολείο.
3. Πάνω από την είσοδο του σχολείου να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με την εξής επιγραφή:
“Παρθενικόν Σχολείον Ιδρυθέν δαπάνη (κενό) Δημαρχούντος Λουκά Ράλλη. 1855”
4. Σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων της δωρεάς, αυτή ανακαλείται και περιέρχεται στους κληρονόμους του.
Για την ανέγερση του σχολείου επιλέγεται ο χώρος μεταξύ των σημερινών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου και Ιακώβου Δραγάτση ( έναντι Δημοτικού Θεάτρου).
Το 1856 αρχίζει η ανέγερση του σχολείου, η οποία δεν ολοκληρώνεται επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα του άγνωστου δωρητή. Η ταυτότητά του φανερώνεται. Είναι ο Ιάκωβος Ράλλης, συγγενής του δημάρχου Λουκά Ράλλη, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιάκωβος Ράλλης χορηγεί νέα δωρεά 10.000 δρχ. για την ολοκλήρωση του έργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την δωρεά του.
Το 1857 ολοκληρώνεται η κατασκευή του σχολείου και αρχίζει η λειτουργία του.

Το 1919 στεγάζεται και λειτουργεί στο ίδιο κτίριο η Δημοσυντήρητος Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία.
Το 1939 το σχολείο μετονομάζεται σε “Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων” και σε “Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία”. Ο Δήμος απαλλάσσεται από τη συντήρησή τους.
Το 1968, επί δημαρχίας Αρ. Σκυλίτση ο Δήμος αμφισβητεί την κυριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου.
Τον Δεκέμβριο του 1971 πραγματοποιείται σύσκεψη υπό την προεδρία του Στ. Παττακού. Αποφασίζεται η μεταστέγαση του σχολείου επί της οδού Κολοκοτρώνη ( στην περιοχή Τερψιθέα). Τον ίδιο χρόνο εκδίδεται Νομοθετικό Διάταγμα που καταργεί την Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και ορίζει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία περιέρχονται αυτοδίκαια στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων.
Eπειδή το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 120 δεν θεωρήθηκε κατάλληλο στις 22/11/72 το Ράλλειο Γυμνάσιο στεγάζεται προσωρινά στην Ιωνίδειο. Στις 31/3/73 επαναστεγάζεται στην οδό Κολοκοτρώνη. Από το 1973 έως σήμερα εξακολουθεί ο αγώνας για να στεγαστεί το Ράλλειο στο αρχικό του κτίριο, στην πλατεία Κοραή χωρίς όμως αποτελέσματα.
Στο μεταξύ το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη παρουσίαζε συνέχεια προβλήματα και μετά από πολλούς αγώνες του Συλλόγου Γονέων, των διευθυντών του Γυμνασίου και του Λυκείου καθώς και των μαθητριών το σχολείο μεταστεγάστηκε στον Πύργο της οδού Ακτή Ποσειδώνος 2-4 το 1996, στον οποίο λειτούργησε μέχρι το 2006.
Το Σεπτέμβριο του 2006 το σχολείο μεταστεγάστηκε στην οδό Μπουμπουλίνας 26.

arsakeio varvakio
βαρβάκειο αρσάκειο
Α’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ
Πρότυπο Πειραµατικό Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής.
Προτύπου Πειραµατικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής
Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής (ΕΜΠ)
Στην Αθήνα, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής (Μουσών και Παπαδιαμάντη, Π. Ψυχικό, τηλ. 2106725413 και 2106718781)
Β΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο ΓΕ.Λ. Εκάλης.
1ο Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού
http://gym-peir-athin.att.sch.gr/

 1. 2o ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

  2gympeirathin.att.sch.gr/ – Cached  Translate this pageShare

  Ωράριο λειτουργίας Σχολείου. 1η ώρα 08.15 – 09.00. 2η ώρα 09.05 – 09.50. 3η ώρα 10.00 – 10.45. 4η ώρα 10.55 – 11.35. 5η ώρα 11.45 – 12.25. 6η ώρα 12.35 – 

 2. Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

  gympeirathin.att.sch.gr/ – Cached  Translate this page

  Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου & Σχολικός περίπατος (περισσότερα στην Ενημέρωση). Ενημέρωση · Το Σχολείο μας · Το Διδακτικό 

 3. Αρχική Σελίδα

  21gymathin.att.sch.gr/ – Cached  Translate this page

  το 21ο. ΓΥΜΝΑΣΙΟ. στον 21ο. ΑΙΩΝΑ. 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ 11255 – Τηλ. 210-2020028 – e-mail: mail@21gym-athin.att.sch.gr

 1. Β΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού | Ιστότοπος Ερευνητικών …
 2. 2lyk-arsak.att.sch.gr/ – Cached – Translate this pageShareΤην τρέχουσα σχολική χρονιά 2012-2013 στο σχολείο μας εκπονούνται 5 ερευνητικές εργασίες στην Α’ Τάξη και ισάριθμες εργασίες στη Β’ Τάξη. Αναλυτικότερα: …
 3. Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού | Ιστότοπος Ερευνητικών Εργασιών …
 4. lyk-klas-arsak.att.sch.gr/ – Cached – Translate this pageΑρχική; Ερευνητικές Εργασίες – Project. Σχολικό Έτος 2011 – 2012 · Α΄ τετράμηνο · Α΄ Λυκείου · Θέμα 1: Τα Μυστικά της Ιστορίας των Επιστημών · Αστρονόμοι …
 5. Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού | Ιστότοπος Ερευνητικών …
 6. 1lyk-arsak.att.sch.gr/ – Cached – Translate this pageΤο σχολικό έτος 2012-2013 η Ερευνητική Εργασία (project) αποτελεί διακριτή ενότητα του Προγράμματος Σπουδών στην Α΄ και στην Β΄ τάξη του Λυκείου.
 7. Β΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης | Ιστότοπος …
 8. 2lyk-arsak-ekalis.att.sch.gr/

arsakeio.gr/gr/ekali, arsakeio.gr/gr/psychico
http://elejxos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_2432.html
Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα”

Οι ακόλουθες 19 σελίδες είναι σε αυτή την κατηγορία, από 19 συνολικά.

 1. Β
 2. Βαρβάκειος Σχολή
 3. Γ
 4. Γερμανική Σχολή Αθηνών
 5. Σχολικό Συγκρότημα Γκράβας
 6. Δ
 7. Διδασκαλείον Βενιζέλων
 8. Διδασκαλείον Κορυδαλέως
 9. Ε
 10. Εκπαιδευτήρια Δούκα
 11. Ελληνικό Λύκειο
 12. Ε συνέχεια…
 13. Ελληνικό Παρθεναγωγείο Αικατερίνης Λασκαρίδου
 14. Ελληνικό Παρθεναγωγείο Σοφίας Σιμοπούλου
 15. Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης
 16. Ι
 17. Ιόνιος Σχολή
 18. Κ
 19. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα
 20. Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης
 21. Κολλέγιο Αθηνών
 22. Κ συνέχεια…
 23. Αρχοντικό Κουμουνδούρου
 24. Λ
 25. Λεόντειο Λύκειο
 26. Μ
 27. Μαράσλειο Διδασκαλείο
 28. Ο
 29. Ομήρειο Παρθεναγωγείο Σμύρνης
 30. Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα